Picture12-2.png

Spirit of the Language | 
Treaty 6 Indigenous Language Reclamation Conference

Conference Date:

10:00am - 4:00pm MST

Saturday - July 17, 2021

Screen Shot 2021-07-03 at 9.18.19 AM.png

The Spirit of the Language conference offers a platform for Indigenous scholars in Treaty 6 whose scholarship prioritizes the spirit of community-based Indigenous language reclamation and sovereignty. The conference will have multiple streams, ensuring presentation space for Indigenous scholars at all academic stages wishing to share their collaborative language work related to the theme. Art may be submitted independently, or may accompany poster talks, paper presentations, or project panels.

EMAIL spiritofthelanguage@gmail.com for your FREE REGISTRATION DETAILS!

10:00am - Opening - 
The Power of Cree Language
Elders Jo-Ann and Jerry Saddleback 

 
Introduction to the Spirit of the Language
Dr. Lana Whiskeyjack


10:30 - 
Exploring the nehiyaw language through a shared two-generational family experience
Todd Pruden (30-minutes)


11:00 - 
Sensing the Ancestors: A Story Map about searching for burials at kaskitewâw asiskîy
Dr. Kisha Supernant - (30-minutes)


11:30 - 
Lii Taab dii Faam Michif: A community-engaged approach to research
Dr. Cindy Gaudet and Graham Andrews


[LUNCH BREAK] 12-1pm 

1:00pm Time for tea to steep

1:10 - 
Indigenous Intellectual Property Discussion
Kyle Napier (20 minutes)


1:30 - Teaching wahkohtowin to newcomers​
Elliot Young (30 minutes)

2:00 - 
Braiding Land Based Education, Language and Teaching about Treaties
Dr. Kevin Lewis (30 minutes)


2:30 - 
Keep Practicing Speaking Your Indigenous Language
Elders Henry and Eileen Beaver (30 minutes)


3:00 - Closing remarks
Dr. Lana Whiskeyjack and Kyle Napier

CFP_Image

​Abstracts and submissions may be entered for any of the three following formats:

  1. Visual Competition and Poster Talks

  2. Paper Presentations

  3. Project Panels 

Please read the Call for Proposals here before entering your abstract submission.
If you are experiencing challenges with the CFP, please email us at knapier@ualberta.ca

Abstract_Image

Abstracts and Visual Art submissions will be made through Google Forms. ​

Please submit your Abstracts or Visual art here.


If you are experiencing challenges with the Abstract Submission form, please email us at knapier@ualberta.ca